THE LORAX
top of page

THE LORAX


Tüm ağaçların yok olduğu, her şeyin plastik ve havanın tüplere konulup satıldığı Thneed-Ville şehri ile tanışmaya ne dersiniz? Korkunç bir sunum olduğunun farkındayım, ülkemizde ve Dünya’da orman yangınlarının yaşandığı bu dönemde olayın ciddiyetini yaş farkı gözetmeksizin herkese anlatmak için güzel bir animasyon seçimi ile geldim bugün karşınıza; “LORAX”. Dr.Seuss tarafından yazılan Loraks adlı kitabın animasyonu ilk kez 1972’de yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştür, tekrar 2012’de görsel olarak ileri taşınarak yayınlanarak bu ilgiyi daha da artırmıştır.


Kahramanımız Ted, Thneed-Ville şehrinde yaşamaktadır. Sevdiği kız Audrey’ın tek hayali bir tane Truffula Ağacı’na sahip olmaktır. Bu hayal çok uçuk bir hayaldir, çünkü etrafta değil bir ağaç bir gerçek bir ot dahi yoktur, her şeyin plastikten yapıldığı yapay bir şehirde yaşamaktadırlar. Ted, Audrey’in ilgisini kazanmak için bu isteğini gerçekleştirmenin bir yolunu bulmak ister ve büyükannesi Norma’nın tavsiyesiyle Lorax’ı bulmak için Thneed-Ville şehrinin dışına çıkar. Karanlık ve korkunç olan bu yer bize sunulan yalanlar dünyasından çıkıp gerçekleri gösterir.. Asıl hikaye burada başlar. Ted, Lorax’ın evini bulur ve onun hikayesini öğrenir. Bu hikaye bizlere günümüz dünyasını anlatır; yüksek talep karşısında hızla azalan kaynakları. Lorex kısa vadeyi düşünüp, ailesi ve çevresi tarafından yanlış yönlendirilerek tüm ağaçları ürettiği ürüne harcar, doymak bilmeyen halk ve giderek zenginleşen Lorex hem Dünya’nın hem de Lorex’in sonunu hazırlar. Ağaçlar tükenir, satılacak mal kalmaz ve görkemli zenginlik son bulur.



Ted, Lorex’in ona verdiği tek bir tohumu Thneed-Ville şehrine dikip insanlara yeniden doğanın önemini anlatmak için mücadele eder. Bu sefer istediği sevdiği kızın ilgisi değildir, ağacın önemini tüm halka göstermektir. Mücadeleyi ise kapitalizmin simgesi Aloysius O' Hare’ ya karşı verir.


Bu etkili animasyondan öğrenilecek çok şey var. Tüketim günümüzün maalesef baş belası, durmadan alıyoruz, doğal kaynaklarımızı tüketiyoruz. İnternetten bir tıkla verdiğimiz siparişler ile geleceğimizi kaybetmeye bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilinçli bir toplum için yapmamız gereken çok şey var. Ağaçlarımıza, doğal kaynaklarımıza sahip çıkmak için el ele verelim. Düşünmeden alışveriş yapmayalım. Daha çok okuyup, daha çok manaya yönelelim. Bu Dünya hepimizin…


İlham verici, öğretici, geliştirici filmler önermeye devam edeceğiz takipte kalın. Sağlıcakla kalın.


BİLGE SUKHA



bottom of page